HeartLife Klinieken

Louis Armstronglaan 10, 3543 EB Utrecht

Hoe hart en vaatziekten te voorkomen zijn

Cardioloog Janneke Wittekoek
Van de redactie | 13-12-2021

Bij klachten als hartkloppingen, pijn op de borst, vermoeidheid of duizeligheid gaan er al gauw alarmbellen rinkelen. ’Ik heb het aan mijn hart’, zal menigeen tegen zijn of haar huisarts zeggen. En wanneer de huisarts het niet vertrouwt zal die een patiënt doorverwijzen naar een cardioloog. Als het aan dokter Janneke Wittekoek van Heartlife Klinieken ligt komt u al naar haar kliniek vóórdat u klachten heeft. Een check van uw hartgezondheid en een goede leefstijl kunnen hart- en vaatziek- ten voorkomen. Hier leest u wat haar kliniek te bieden heeft, wat er zo anders is aan het vrouwenhart en hoe ze zich hardmaakt voor preventie.

Heartlife Klinieken
Heartlife Klinieken is een expertisecentrum voor hart en gezondheid met als specialisme het vrouwenhart. Op de polikliniek cardiologie brengt de verpleegkundige uw klachten in kaart en wordt uw bloeddruk en cholesterol gemeten. Tevens krijgt u een ECG (hartfilmpje) en doet u een inspanningstest om te kijken hoe uw conditie is. Anders dan in het ziekenhuis bent u hier binnen 2 uur mee klaar. In de spreekkamer bespreekt de cardioloog de testuitslagen, beoordeelt ze of sprake is van een serieus hartprobleem en legt ze het behandelplan aan u voor. Dat kan variëren van behandeling met medicijnen tot een pittig gesprek over leefstijl. Indien nodig kan ze u doorverwijzen naar het UMC Utrecht voor een dotterbehandeling, operatie of vervanging van een hartklep. Voor het vervolgtraject komt u terug naar de poli.

Het vrouwenhart
Dr Janneke Wittekoek is algemeen cardioloog en haar expertise is het vrouwenhart. Van alle patiënten is 75% vrouw. Behalve huisartsen verwijzen ook collega cardiologen patiënten door naar haar kliniek. Regematig krijgt ze de vraag waarom daar een specialisme voor nodig is. Een hart is toch een hart?

Bij vrouwen is het volgende aan de hand: zij kunnen heel veel last hebben van pijn op de borst terwijl onderzoek geen vernauwingen laat zien. De klachten kunnen het gevolg zijn van dichtgeslibde kleine bloedvaten rond het hart en zuurstofgebrek in de hartspier. Hierdoor ontstaan spasmen of verkrampingen. Het komt veelal voor bij vrouwen rond de overgang bij wie de vaatfunctie verslechtert door de afname van oestrogeen. Doorgaans denkt een cardioloog dat alles er goed uitziet terwijl de vrouwen toch klachten blijven houden.

Dotteren is dan niet per definitie nodig, wel moet de vaatfunctie verbeteren. Daarnaast hebben vrouwen 60% meer kans op bijwerkeningen van medicijnen en worden ze vaker overbehandeld. Op de poli worden de medicijnen op maat afgesteld. Daarbij wordt afgeweken van de protocollen, die zijn geschreven op de gemiddelde man waardoor het lastig is om risicofactoren naar boven te krijgen.

Preventie en voorlichting
Naast behandeling van klachten aan het vrouwenhart heeft Heartlife Klinieken ook de preventie hoog in het vaandel staan. Dr Wittekoek ziet zichzelf graag als preventieactivist. Ze is druk bezig met voorlichting en bijscholingen voor huisartsen. En om vrouwen bewust te maken en hen te leren wat ze zelf kunnen doen voor hun hartgezondheid treedt ze veelvuldig op in de media en zelfs in het theater. Een functiestoornis aan de bloedvaten is veelal het gevolg van een ongezonde leefstijl. Niet alleen ongezond eten of onvoldoende bewegen maar ook stress en een verkeerd slaappatroon spelen een belangrijke rol. U kunt zelf heel veel doen om uw vaatfunctie te verbeteren. Als iemand binnenkomt met klachten veroorzaakt door een dichtgeslibd bloedvat, dan is dat veelal aan de late kant. Bij Heartlife Klinieken noemen ze dat de rode fase. In de oranje fase zijn er wel risicofactoren zoals een te hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk. Groen staat voor bewustwording van de eigen hartgezondheid. In Nederland is de zorg nog te veel gericht op klachten en minder op het voorkomen ervan. Twee keer per jaar naar de tandarts gaan is de normaalste zaak van de wereld, maar voor het hart is dat geen vanzelfsprekendheid.

Dr Wittekoek vindt dat dit wel zou moeten en daarom kunt u bij Heartlife Klinieken heel laagdrempelig een afspraak maken voor een quickscan op de poli. Er wordt dan een ECG afgenomen, uw bloed wordt onderzocht en uw body mass index (BMI) gemeten. Ook krijgt u een leefstijladvies waarmee u aan de slag kunt.

Ken je getallen!
In Nederland wordt 80% van de hart – en vaatziekten veroorzaakt door een slechte leefstijl, 20% is erfelijk be- last. Er is ontzettend veel gezondheidswinst te boeken met het op orde krijgen van de risicofactoren. Om te weten hoe het ervoor staat met uw gezondheid en op welke punten u uw leefstijl kan verbeteren adviseert Janneke Wittekoek uw getallen te kennen. Ze heeft daarvoor een handige checklist. Voor cardioloog Janneke Wittekoek is het eigenlijk heel simpel: ‘je hart is je motor en als je je auto voor een APK-beurt naar de garage brengt, waarom dan niet je hart?

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel