Da Vinci Kliniek

Maatweg 3, 3813 TZ Amersfoort

Pijnklachten na radiotherapie? Of heelt uw wond niet goed?

Van de redactie | 16-12-2021

Leest u het bijzondere verhaal van Tom Schneider, kliniekarts bij de Da Vinci Kliniek in Amersfoort, over wondbehandeling en hyperbare zuurstoftherapie! Met innovatieve technieken kunnen wonden genezen die anders niet genezen en pijnklachten of schade na bestraling van kanker verminderen of verholpen worden.

Wonden en de wondconsulent
Iedereen heeft wel eens een wondje, opgelopen door een insectenbeet tijdens een wandeling in het bos of door het stoten van het hoofd aan een keukenkastje. Meestal is het een eenvoudig wondje dat vanzelf wel weer overgaat. Dit is echter niet altijd het geval. Geschat wordt dat 500.000 patiënten in Nederland een wond hebben die niet goed heelt. Dit kan veel leed veroorzaken bij de patiënt. We noemen dit ook wel complexe wonden, “Bij de Da Vinci Kliniek zijn wij gespecialiseerd in de behandeling van wonden waarbij het natuurlijke genezingsproces achterblijft en die al minimaal drie weken of langer bestaan”, vertelt Schneider. In de kliniek wordt de patiënt gezien door een gespecialiseerde wondconsulent en de kliniekarts. Indien nodig kan er ook een multidisciplinair team worden ingeschakeld om de wond te beoordelen en een behandelplan op te stellen. Er wordt gewerkt met tal van behandelmethodes om het proces van wondgenezing te bevorderen. Eén van die methodes is hyperbare zuurstoftherapie, hierover leest u later meer. “Daarnaast maken wij gebruik van een aantal specifieke verbandmiddelen, waarvan wij overtuigd zijn dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de wondgenezing. Wij hebben de mogelijkheid om de nieuwste technieken op één plek aan te bieden”, vertelt Schneider. In het begin komt de patiënt minimaal twee keer per week voor een afspraak naar de kliniek. In een later stadium kan er ook gespecialiseerde thuiszorg worden ingezet. Da Vinci Kliniek werkt met een aantal thuiszorgorganisaties samen die het ingezette behandelplan thuis voort kunnen zetten, zodat de patiënt niet meer hoeft te reizen.

Bestralingsschade en hyperbare zuurstoftherapie
Een kankerpatiënt die bestraald is kan behoorlijk wat schade oplopen aan omliggende organen en weefsels. In de meeste gevallen herstelt dit vanzelf, maar als dit niet geneest, dan noemen we dat ook wel late bestralingsschade. Zo kan bij een man de blaas zijn aangetast door bestraling van prostaatkanker waardoor hij bloed gaat plassen. Bestralingsschade aan de darmen kan weer bloedverlies bij de ontlasting of darmkrampen veroorzaken. Vrouwen die voor borstkanker behandeld zijn kunnen bewegingsbeperkingen ondervinden of pijnklachten rond de borst hebben. ‘Artsen weten vaak niet dat deze therapie bestaat en zeggen tegen hun patiënten dat ze maar met het ongemak moeten leren leven’, zegt Schneider. ‘Terwijl, zo’n 80% afname van klachten bemerkt na hyperbare zuurstoftherapie.’Wonden kunnen zoals gezegd ook helen door hyperbare zuurstoftherapie, maar vaker hebben die voldoende aan andere behandeltechnieken door het gespecialiseerde wondenteam.

Hyperbare zuurstoftherapie
‘Hyperbare zuurstoftherapie is te vergelijken met duiken’, legt Schneider uit,’ het is een trucje dat we kennen uit de duikgeneeskunde en waarvan we weten dat hoe hoger de omgevingsdruk is, hoe meer zuurstof oplost in het bloed.’Voor de behandeling gaat een patiënt een kamer in, de hogedrukkamer, en dan wordt de druk opgevoerd tot tweeënhalf keer zo hoog als normaal. ‘Een vergelijkbare druk alsof je vijftien meter onder water bent.’ In die hogedrukkamer kunnen maximaal 16 patiënten tegelijk plaatsnemen, samen met een verpleegkundige . De deuren gaan dicht en dan wordt in tien minuten de kamer op druk gebracht. Net als in een auto die een tunnel inrijdt of bij een opstijgend vliegtuig merken patiënten het aan hun oren en moeten ze die even ‘klaren’ zoals dat heet, een soort snuitbeweging waarmee ze lucht via de buis van Eustachius naar het middenoor blazen. Als de kamer eenmaal op druk is dan zitten mensen er ongeveer twee uur in en het enige wat ze moeten doen is zuurstof ademen. Iedereen heeft zijn eigen zuurstofmasker, daar komt 100% zuurstof doorheen. ‘Door de verhoogde omgevingsdruk lost ongeveer twintig keer zoveel zuurstof als normaal op in het bloed. En dat heeft een gunstig effect op de genezing, aldus Schneider. Ondertussen kan men televisie kijken, een boek lezen of muziek luisteren. Patiënten ondergaan in totaal gemiddeld veertig sessies in acht weken.

Da Vinci Kliniek en het multidisciplinaire team
De Da Vinci Kliniek kent verschillende locaties in Nederland en is in Amersfoort gevestigd in het Meander Medisch Centrum, het is een zelfstandige kliniek en geen onderdeel van het ziekenhuis. Op de wondpoli wordt gewerkt met een wondteam dat bestaat uit een wondconsulente, een chirurg en de kliniekarts. Eens in de week hebben zij multidisciplinair overleg waarbij ook een internistinfectioloog aanschuift Als een wond niet goed geneest kan het beleid meteen worden bijgestuurd.

Verwijzing
Eigenlijk kan iedere arts iemand met een langdurige wond of bestralingsschade verwijzen, het kan de radiotherapeut zijn, de huisarts of een verpleegkundig specialist. Als de verwijzing binnenkomt wordt de patiënt uitgenodigd voor een intakegesprek en kijkt de kliniekarts naar wat de beste behandeling is.

Wachttijden en verzekering
Voor de hyperbare zuurstoftherapie is geen wachtlijst. Een wondbehandeling kan twee á drie weken na aanmelding starten, al is dat tegenwoordig wel afhankelijk van coronamaatregelen. Een uitzondering wordt gemaakt voor patiënten met een diabetische voetwond, die worden binnen een week gezien en als sprake is van infectie binnen vierentwintig uur. Alles wordt door de basisverzekering vergoed, zowel de hyperbare zuurstoftherapie als de wondbehandeling. Per 1 januari 2022 geldt dat voor alle zorgverzekeraars.

Uniek in Nederland
Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) is vrij uniek in Nederland, behalve hier in Amersfoort zijn er nog tien hogedrukkamers in onder meer Rotterdam, Waalwijk, Geldrop, Arnhem en Hoogeveen. Veel huisartsen hebben er nog nooit van gehoord. Heeft u een nare wond of schade na bestraling van kanker? Vertel uw arts dat deze behandeling bestaat en vraag om een verwijzing naar de Da Vinci Kliniek!

 

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel