Kroon Kliniek

Stadhuisplein 74, 38232 VL Lelystad

Langdurige buikpijn of buikklachten?

Van de redactie | 14-12-2021

Als u regelmatig of langdurig buikpijn heeft, buikkrampen, diarree of het gevoel dat u door iets te eten al heel snel vol zit, dan kan het zijn dat u last heeft van een gevoelige of prikkelbare darm oftewel PDS. De redactie van Arts & Behandeling is in gesprek met maag-darm-leverarts dr. Bram van den Elzen van de Kroon Kliniek in Lelystad en komen we te weten waar deze onbegrepen darmklachten vandaan komen en wat eraan te doen is.

Het verhaal achter buikpijn of buikklachten

Patiënten die naar de Kroon Kliniek komen hebben vaak een onbegrepen buikpijn of last van zuurbranden, maag- klachten of een snel volgevoel. Ook bloedverlies via de anus komt voor. Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek in 2014 naar darmkanker zijn mensen zich steeds bewuster geworden van die klachten en willen ze weten hoe het zit. Het maakt soms onzeker en angstig. In veel gevallen is er geen sprake van kanker maar liggen andere oorzaken ten grondslag aan de symptomen die u ervaart. Om erachter te komen wat van invloed kan zijn op de buikklachten èn om ziektes uit te sluiten luistert dr van den Elzen eerst uitgebreid naar uw verhaal. Wanneer is het begonnen, komt het vaker voor, komt het voor in de familie, welke medicijnen gebruikt u of heeft u nog een andere ziekte? Dan volgt er een lichamelijk onderzoek om te zien of er symptomen zijn die verband houden met chronische darmziekten, zoals gewrichtsklachten, oogontstekingen of huidklachten. Uiteindelijk wordt er een lijst gevormd met diagnoses, de een aannemelijker dan de ander.

Verder onderzoek en diagnose van buikpijn of buikklachten

Afhankelijk van de eerste bevindingen bestaan er een aantal mogelijkheden voor verder onderzoek. Met bloedonderzoek is te zien of er sprake is van ontstekingen of bloed- armoede en een ontlastingsonderzoek test op parasieten of bacteriën. Ook ontstekingen in de darm zijn met een ontlastingstest te meten. Als een echo nodig is wordt een patiënt verwezen naar het ziekenhuis. Tot slot kan de arts een kijkje nemen in uw maag of darmen met een coloscopie of gastroscopie. Dat is echter een belastend onderzoek dus als het niet per se nodig is wordt dat achterwegen gelaten. Als alles is nagekeken, alle ernstige ziektes zijn uitgesloten en er komen geen gekke dingen uit, dan ligt het voor de hand dat het hier gaat om een prikkelbare darm. ‘De darmen zien er mooi uit maar het motortje loop niet goed’, aldus verwoord door dr van den Elzen. De diagnose kan overigens ook door de huisarts worden gedaan.

Wat is een prikkelbaar darm syndroom?
In Nederland heeft 1 op de 10 mensen last van een prikkelbaar darm syndroom. Maar wat is nou een prikkelbare darm? Heel lang geleden werd gezegd dat het tussen de oren zit en dat je er maar mee moet leren leven. ‘Dat is niet zo, althans niet zo zwart-wit’, zegt van den Elzen. Tegenwoordig is uit wetenschappelijk onderzoek bekend dat niet alleen stress maar ook subtiele veranderingen in ontstekingen of aansturing van de darmzenuwen een gevoeligheid veroorzaken voor bepaalde type voeding. Mensen eten iets dat ze niet goed kunnen verdragen, dat kan een allergie zijn of voedselintolerantie.

Voeding en erfelijke factoren
Voeding en leefstijl spelen dus een belangrijke rol bij een prikkelbaar darm syndroom Ons westers voedingspatroon bestaat veelal uit verwerkt voedsel dat te veel suiker, zout of vetten bevat en te weinig vitamines. Volgens van den Elzen kunnen de darmen daar niet altijd mee uit de voeten. Toch is voeding niet de enige boosdoener. Pijnklachten kunnen tevens veroorzaakt worden door te veel prikkels vanuit de hersenen en ook erfelijkheid kan een rol spelen. Ouders kunnen mogelijk stress en darmklachten overdragen op hun kinderen.

Laat u goed adviseren
Veel mensen die klachten hebben zoeken eerst op internet. Vaak staan daar goed bedoelde maar niet altijd correcte en soms zelfs schadelijke adviezen. De juiste informatie over de symptomen van een prikkelbaar darm syndroom en behandelmethodes kunt u vinden op de website van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Verder is er ook nog een PDS-patiëntengroep, met een eigen folder en een website waar mensen vragen kunnen stellen.

De juiste behandeling
Behandeling is afhankelijk van de mate waarin iemand last ervaart van een prikkelbaar darm syndroom. De ene patiënt is gebaat bij bepaalde voedingsaanpassingen, een ander met een ontstekings- of allergieremmer. Als het darmsysteem moeilijk te beïnvloeden is kan ook geprobeerd worden invloed uit te oefenen op de hersenen, ‘de centrale computer’ noemt van den Elzen dat ook wel. ‘Dan komt de psycholoog in beeld. Die kan met cognitieve gedragstherapie of hypnotherapie mensen trainen zodat hun gevoeligheid voor prikkels minder wordt.’ Ook hier gaat het volgens hem weer om goed luisteren. Soms is het ook een kwestie van trial and error, blijven proberen, kijken wat aanslaat en als het niet werkt voor een andere behandeling kiezen. Er is onder Nederlandse maag-lever-darmartsen een proef gedaan met 10 verschillende behandelmogelijkheden, de meeste zijn wetenschappelijk onderbouwd en een paar gebaseerd op wat mensen in de praktijk prettig vinden. U kunt zelf kiezen wat het meest aanspreekt. Sommige mensen willen geen medicijnen maar liever hypnotherapie, anderen kiezen voor de diëtist of zeggen juist ‘geef mij maar een pilletje als dat me van mijn klachten afhelpt’.

Bij de Kroon Kliniek nemen ze de tijd voor u 
De Kroon Kliniek is een zelfstandige kliniek speciaal gericht op maag- darm- en leverklachten. Behalve voor een prikkelbaar darm syndroom kunt u hier onder meer terecht als u de ziekte van Crohn of darmkanker heeft. Daarnaast doen ze ook de onderzoeken in het kader van het Bevolkingsonderzoek darmkanker. In tegenstelling tot een regulier ziekenhuis hebben de artsen alle tijd voor hun patiënten. In twee jaar tijd is de kliniek gegroeid van vier naar dertig medewerkers, waarvan zeven MDL-artsen, een internist en een chirurg gespecialiseerd in proctologie. Het merendeel van de MDL-artsen werkt ook in andere klinieken of in het ziekenhuis. Op die manier wordt veel kennis gedeeld.

Snel en goed geholpen
U kunt in de Kroon Kliniek snel geholpen worden, na een verwijzing van de huisarts wordt u binnen een week gebeld voor een afspraak en als onderzoek nodig is kan dat binnen twee weken. Op de lijst met actuele wachttijden van Zorgkaart Nederland scoren ze als snelste van alle klinieken en ziekenhuizen. De kliniek is kleinschalig, het team is heel flexibel en kan snel op- en afschalen. Ook is er een uitstekende samenwerking met het regio ziekenhuis in Lelystad, zo werden patiënten die daar vanwege corona op een wachtlijst stonden voor onderzoek doorverwezen naar de Kroon Kliniek.

Zorgkaart Nederland
Op Zorgkaart Nederland krijgt de Kroon Kliniek een hoge patiënttevredenheidsscore, gemiddeld een 8,7. En vanuit het hele land reizen mensen naar Lelystad om er onderzocht of behandeld te worden. De kliniek wil daarom uitbreiden met vestigingen in de Randstad, de locatie is nog niet bekend. Het zal altijd in samenwer- king zijn met ziekenhuizen om op die manier zo goed en zo snel mogelijk zorg te kunnen bieden aan nog meer patiënten.

Dit artikel is in samenwerking met Dr. Bram van den Elzen gemaakt.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel