Eyescan Brilvervangende Chirurgie

Soestwetering 12, 3543 AZ Utrecht

“Iedereen die ouder wordt krijgt last van staar”

Oogarts Dimitri Bouwens
Van de redactie | 14-12-2021

“Mensen zijn langer fit en willen nog steeds alles kunnen.”Oogarts Dimitri Bouwens ziet een duidelijke verschuiving bij de nieuwe generatie. Toch krijgt iedereen die ouder wordt last van staar. Cataract, de medische benaming, is een normaal verouderingsproces.

Het ontstaan van staar is meestal een traag proces, waarbij de ooglens langzaam minder helder wordt en een geelbruine en soms uiteindelijk een witte kleur krijgt. Doordat de lichtstralen niet meer goed op het brandpunt van het netvlies vallen, verslechtert het gezichtsvermogen. De klachten verschillen per persoon, maar hoe langer je wacht, hoe erger deze worden. “Als lezen lastiger wordt, je minder goed ziet in het verkeer en veel last krijgt van tegen- licht, is het belangrijk om actie te ondernemen, want dit zijn de meest voorkomende symptomen van staar.” Veel patiënten komen langs na een bezoek bij een optiekzaak. “Een nieuwe weg die wij positief vinden, want een optometrist met een AGB code kan, net zoals de huisarts, rechtstreeks verwijzen naar een oogarts. Hierdoor is de patiënt verzekerd van snelle en vakkundige oogheelkundige hulp.” Voor staarpatiënten heeft Eyescan een speciaal spreekuur ingericht. De technisch oogheelkundig assistent start een vooronderzoek en de optometrist bekijkt vervolgens het gehele oog om te controleren of er geen sprake is van andere aandoeningen. De oogarts bevestigt daarna de diagnose. “Wanneer blijkt dat een patiënt staar heeft, starten we direct met de voorlichting. We bespreken de slagingskans van de behandeling en de mogelijkheden voor brilonafhankelijkheid door verschillende type implantlenzen. Gelukkig zijn de meeste mensen niet angstig, omdat ze vaak al uit directe kring hebben gehoord over staar en de operatie.” De opname voor een staaroperatie is ongeveer anderhalf uur, waarbij de staaroperatie zelf zo’n 20 minuten duurt. In die operatietijd wordt de vertroebelde ooglens vervangen door een heldere kunstlens. Door plaatselijke verdoving merk je dat de ingreep wordt uitgevoerd, maar voel je er niets van. “Ik praat patiënten door de hele operatie heen met verbale anesthesie. Ik vertel precies wat ik doe, hoe ver we zijn en welke geluiden ze kunnen horen. Het is heel dankbaar werk, want de behandeling is pijnloos en levert heel snel resultaat op. De meeste mensen zijn van tevoren wat gespannen, maar achteraf heel enthousiast. Ik doe meer dan 1000 operaties per jaar, dus heb er veel ervaring mee. Daardoor is het een heel succesvolle ingreep,” aldus Dimitri. Om te voorkomen dat er ontsteking en zwelling in het oog ontstaat na een staaroperatie, worden oogdruppels voorgeschreven.

De dag na de behandeling wordt je door de optrometrist gebeld voor een nacontrole. “We gaan door een vragenlijst heen om complicaties te controleren, maar een staaroperatie behoort tot de meest uitgevoerde en succesvolle operaties. Gelukkig krijg ik daarom vaak de verwachte antwoorden,” geeft optometrist Bianca Lemckert-Cadée aan. Fysiek hoef je meestal pas na enkele weken terug te komen in de kliniek voor een check-up. Een aantal dagen na de ingreep is het oog vaak al voldoende hersteld om de dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Wel hebben patiënten die kiezen voor de standaardlens achteraf nog steeds een leesbril en in sommige gevallen een bril voor veraf nodig. Tegenwoordig kiezen mensen daarom vaker voor een van de speciale lenzen, vertelt Bianca: “Het is irritant leven met een bril en veel mensen storen zich vaak aan de vertekeningen die een multifocale bril geeft, bijvoorbeeld bij afstapjes en traplopen. Bovendien moet een multifocale bril precies goed op je neus zitten en moet je met je ogen zoeken naar het juiste kijkgedeelte. Een multifocale implantlens kan dit dan oplossen. Ook kunnen we een cilinderafwijking corrigeren. In dat geval kan een torische lens uitkomst bieden. Niet iedereen weet dat dit mogelijk is, dus we vinden het belangrijk om die voorlichting te geven.” Enkele maanden tot jaren na een staaroperatie treedt bij 1 op de 3 mensen nastaar op. Dimitri legt uit: “De lens bestaat uit schilletjes, net zoals een ui. Na de behandeling blijven er vrijwel altijd enkele lenscellen achter in het lenszakje. Deze hele kleine cellen gaan zich dan langzaam in maanden tot jaren delen en vormen dan weer een lensschilletje. De meeste kunstlenzen houden deze groei door hun bouw tegen, maar enkele cellen kunnen soms toch doordringen, waardoor het lenszakje opnieuw licht vertroebelt.Gelukkig is dit snel te herstellen met een kleine poliklinische laser behandeling.”
Eyescan heeft contractafspraken met alle zorgverzekeraars, dus een staarbehandeling met een standaardlens, wordt na een doorverwijzing volledig vergoed. Wanneer er een wens is voor brilonafhankelijkheid, zal een eigen bijdrage nodig zijn voor de multifocale of torische kunstlens. Het operatieve deel valt in het geval van staar sowieso onder de basisverzekering.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door oogarts Drs. Dimitri Bouwens

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel