Chirurgisch Expertisecentrum

Edisonbaan 22, 3439 MN Nieuwegein

Innovatieve behandelmethode bij haarnestcyste en aambeien

Van de redactie | 14-12-2021

Aambeien, zweren, fistels, jeuk en pijn rond de anus en in de bilspleet, het zijn nou niet bepaald gezellige onderwerpen om aan de koffietafel of in de voetbalkantine te bespreken. Toch komt het heel veel voor. In Nederlandse ziekenhuizen worden bijvoorbeeld jaarlijks zeker 8.000 patiënten met een haarnestcyste behandeld. Het is het topje van de ijsberg, want het aantal dat ermee bij de huisarts komt is niet bekend en veel mensen schamen zich en gaan niet eens naar een dokter. Maar, er is goed nieuws voor iedereen die er last van heeft. Chirurg en proctoloog Ruben Schouten vertelt hoe ze in het expertisecentrum met de nieuwste technieken en heel comfortabel patiënten van deze ongemakkelijke problemen afhelpen.


Haarnestcyste

Haarnestcyste, oftewel sinus pilonidalis, is een chronische ontsteking in de bilnaad die vooral voorkomt bij jonge mannen tussen 20 en 35 jaar met veel haar en in mindere mate (20%) bij vrouwen. De ontsteking treedt op doordat haar naar buiten en weer terug naar binnen groeit waar- door een soort holtes onder de huid ontstaan. Uiteindelijk kan dit leiden tot een naar abces. De continue pijn en verlies van vocht en viezigheid die ermee gepaard gaan zijn behoorlijk vervelend en beperkend bij werk of studie. Het is een chronische ziekte en niet iets waar je even last van hebt en dan weer weggaat. Risicofactoren zijn beharing, overgewicht en de hele dag zitten. Om erger te voorkomen is het aan te raden niet te roken regelmatig te bewegen, ook op het werk als dat kan.

Laserbehandeling bij haarnestcyste

Dat mensen opzien tegen behandeling van haarnestcystes is niet zo verwonderlijk. De meeste chirurgen in Nederland doen het nog op de klassieke manier. Ze snijden het ontstoken gebied helemaal uit en laten de wond open waarna het maanden duurt voordat die eindelijk dicht is. Of ze maken een hele grote wond en hechten die dicht, maar dan heb je wel een behoorlijk litteken met grote kans op wondinfecties. Bij het Chirurgisch Expertise centrum doen ze dat anders, daar doen ze het met een laser. De techniek is relatief nieuw en nog niet bij iedereen bekend. Met deze minimale invasieve methode (zo min mogelijk snijden) wordt hetzelfde doel bereikt. De chirurg maakt de kleine opening die al door de haartjes is ontstaan iets groter, haalt de viezigheid eruit, spoelt het helemaal schoon en schroeit met een laserdraad alle holtes en gangetjes dicht zonder een grote snee te hoeven maken. Behalve dat de wond kleiner is biedt deze behandeling nog meer grote voordelen. Het kan onder lokale verdoving en hoeft dus niet op de operatiekamer met een narcose worden uitgevoerd. Het duurt ongeveer 20 minuten, mensen kunnen met een weer naar huis en al hun dagelijkse activiteiten weer gewoon doen. Sinds dokter Schouten deze laser behandeling in 2015 naar Nederland haalde is te zien dat 80% van de patiënten er direct mee geholpen is, bij 20% moet het een keer over omdat het net niet voldoende genezen is. Er zijn nog weinig artsen die deze techniek beheersen, een aantal ziekenhuizen heeft het wel opgepikt maar nog niet iedereen heeft zoveel vlieguren gemaakt als proctoloog Dr. Schouten. Als grondlegger in Nederland heeft hij afgelopen 6 jaar bijna 500 laserbehandelingen uitgevoerd.

Aambeien

Onder proctologie valt ook de behandeling van aambeien, een heel veel voorkomende klacht. Aambeien zijn een soort uitstulpingen van bloedvaten die uit de anus komen en bij het persen vaak bloedverlies geven. Het kan pijnlijk zijn en jeuk veroorzaken. Meestal worden mensen eerst door de huisarts gezien en krijgen ze ter bestrijding leefstijladviezen als vezelrijk voedsel eten en voldoende vocht innemen voor een goede stoelgang. Als dat niet werkt dan zijn er technieken om aambeien te behandelen. 10-15% van de Nederlandse volwassenen heeft last van aambeien.

Injectie tegen aambeien

Van de ziekenhuizen en klinieken in Nederland behandelt 99% de aambeien met rubberband ligaties. Met een soort elastiekjes wordt de aambei dichtgeknepen en kleiner gemaakt. Het is zeker een effectieve behandeling maar wel heel vervelend en pijnlijk om te ondergaan. Bij het Expertisecentrum doen ze het met een injectie en dat heeft een aantal voordelen. Het buisje dat de arts via de anus naar binnenbrengt is bij een injectie veel kleiner. Het voelt misschien een beetje vervelend maar niet heel pijnlijk en na afloop hebben mensen weinig last. De effecten zijn hetzelfde, de behandeling is alleen minder heftig en veel patiëntvriendelijker. Aambeien is een aandoening die regelmatig terugkomt en dan kan je maar beter een behandeling hebben zonder pijn. De techniek met injecties is redelijk uniek, er zijn misschien nog twee andere plekken waar het wordt toegepast.

Het Chirurgisch Expertisecentrum | behandeling van haarnestcyste of aambeien

Niemand gaat graag met klachten aan de anus naar de dokter. En dat is nu precies waarom deze expertise kliniek is opgezet. De setting is heel anders dan een algemeen ziekenhuis met een grote wachtkamer vol patiënten. Hier is het persoonlijker, patiëntvriendelijker, er hangt een prettige sfeer en je behoudt altijd je eigen arts waardoor er een vertrouwensrelatie ontstaat. De keuze voor de hoofdvestiging viel op Nieuwegein omdat hier al 18 jaar de in huidkanker gespecialiseerde Dr. Brinkmann Kliniek is gevestigd en het erg centraal is gelegen. Er lag een unieke kans om ervaring en kwaliteit te bundelen en zo elkaar te versterken, beiden streven innovatie na. Het is een nieuw centrum in een bestaande kliniek. Mensen uit deze regio, maar ook uit de rest van het land, hebben nu een alternatief om sneller en beter van hun klachten af te komen en eerder weer op de been te zijn.


Aanmelden voor een afspraak

Mensen kunnen contact opnemen voor een afspraak. De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar en daardoor is er wel altijd een verwijsbrief nodig van een arts of een specialist . Meestal heeft die ook de diagnose al gesteld. Er is een groot chirurgisch team die de behandelingen kunnen uitvoeren, daardoor zijn er nauwelijks wachttijden. Bij het eerste bezoek voor behandeling van ontstekingen rond de bilnaad is er eerst een gesprek over de klachten, dan volgt een onderzoek door de arts en krijgt u uitleg over de mogelijkheden. Vervolgens wordt een vervolgafspraak ingepland voor de haarnestcyste laserbehandeling. Als u dat wilt, bijvoorbeeld als u van ver moet komen, kan de behandeling ook direct na het consult plaatsvinden. Een half uur na de behandeling staat u weer buiten. Aambeien worden standaard altijd meteen tijdens het eerste consult behandeld. Een injectie zetten is een ingreep van een aantal minuten en daar hoeft iemand niet nog een keer helemaal voor terug te komen. Wel is er altijd nog een vervolgafspraak om te kijken hoe het gaat en of misschien een 2e behandeling nodig is.


Na de behandeling van haarnestcyste of aambeien

Iemand die in de kliniek voor aambeien is behandeld kan daarna meteen weer aan het werk. Bij een haarnestcyste is het wel fijn om op de dag van de ingreep even vrij te zijn, de dag erna kunt u gerust uw activiteiten weer oppakken. Bij de klassieke behandeling zijn mensen vaak wel 3 maanden uit de running en hebben ze ook nog vaak thuiszorg nodig voor de verzorging van de wond.


Doorbreek het taboe

U bent dus niet de enige die last heeft van een irritante aandoening aan de anus. Toch is het nog een taboe en uit schaamte heeft ook ú er misschien veel te lang mee rondgelopen. Nu is er dus een expertisecentrum waar ze die klacht op een prettigere, patiëntvriendelijke en minder pijnlijke manier kunnen verhelpen. Maak gauw een afspraak, of praat er eerst eens over met uw huisarts. Voor u het weet stapt u weer fluitend op de fiets.

 Dit artikel is in samenwerking gemaakt met Dr. Ruben Schouten

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel